2 uur van Alphen - verslag en foto's

30 april 2023 was het weer tijd voor de 43e 2 uur van Alphen, voor mij een drukke dag om zowel deel te zijn van de wedstrijdleiding en deelnemer.  

Om 9 uur kwam ik aan op de club, korte broek t-shirt en slippers zoals ik het liefste naar de surfclub ga. De koffie stond, vlaggen werden neergezet en ik was precies op tijd om de boot naar het water te slepen. Na een snelle koffiebreak was het tijd om alle betonblokken, lijnen en boeien naar de boot te brengen en klaar te maken. De boeien hadden al geruime tijd in de container gelegen, dus die konden wel weer wat lucht gebruiken. 

Gelukkig is het niet de eerste 2 uur van Alphen voor de wedstrijdleiding en de baan was daarom ook lekker vlot neergelegd. Boei 1 en 2 expres wat verder van de kant om de grootste windstille gedeeltes te voorkomen. Dit was later tijdens de wedstrijd een goede keuze want, spoiler alert, de wind was niet al te sterk.  

Het enige wat voor het water gedeelte nog geregeld moest worden was de wedstrijdboot en de startlijn. Corstiaan Marco en Ronald gingen het water op en ik kon lekker gaan optuigen. Ik heb maar 1 raceboard setje dus gelukkig hoefde ik niet te kiezen wat ik ging optuigen. De wind werd al wel meer dan toen ik aankwam, maar veel meer dan 5 knopen zal het niet geweest zijn. Niet mijn favoriete wind. Ook achter de bar werd hard gewerkt. De koelkasten werden weer goed gevuld en de inschrijvingen werden genoteerd. Alles verliep soepel er kwamen steeds meer bekende gezichten langs. Het was erg gezellig en met het mooie weer was iedereen natuurlijk vrolijk. 

Om half 12 was als gewoonlijk de skippersmeeting, die erg goed was blijkbaar want tijdens de hele race heeft iedereen netjes de regels gevolg. Om 5 voor 12 precies was het eerste geluidssignaal voor de startprocedure en op de seconde precies om 12 uur begon de race.  Mijn start was goed ik lag netjes bij de startlijn op de juiste plek maar de 9.5 klasse was gewoon veel sneller weg dan ik en dat zorgde voor een hoop turbulente wind wat het moeilijk maakte om goed weg te komen.  Na de eerste boei werd het veld verdeeld door de ervaren en de minder ervaren surfers, omdat de wind daar iets minder werd en het dus veradelijk maakte. Ik heb eigenlijk de hele race samen met Maurice gevaren, die uiteindelijk te sterk was voor mij. Wel heb ik nog 2 9.5m2 zeilen in kunnen halen en ben ik de windsurfer LT klasse voor gebleven waardoor ik toch een goede race heb gevaren voor mijn gevoel.  

Uiteindelijk ben ik 6e geworden en dat was een mooi begin van het seizoen. Marco had lekker nasi gemaakt en Joost stond lekker achter de bbq om wat satehtjes te bakken. Zo hadden we een maaltijd na de 2 uur lange tocht op het water wat heerlijk smaakte! 

Ik wil iedereen die geholpen heeft om deze wedstrijd mogelijk te maken bedanken wat het was een meer dan goed geslaagde dag! Hopelijk de volgende keer nog meer mensen op het water!

Uitslag open 9.5 m2

 1. Jan de Muijer
 2. Patrick Roelands
 3. Remko Streep
 4. Willems
 5. Joeri Gybels
 6. Georges van Wensveen

Uitslag open 7.8 m2

 1. Maurice van Grastek
 2. Jeroen Giesen
 3. Rene Griffioen
 4. Bas Sierag
 5. Sonja Duijvensteijn
 6. Evelien Roubroeks
 7. Ida Milatz
 8. Auke Laarmans

Uitslag windsurfer LT

 1. Marcel van den Ploeg
 2. Jurian Velthuis
 3. Lucien van Delst
 4. Hanno Suijten